8. olifanten-6

Een dagje met Chi’s olifanten in Chiang Mai!

Wanneer je in Chiang Mai bent word je overspoelt door het aantal olifanten activiteiten in de buurt. Iedereen biedt weer wat anders aan. De een is echt een olifanten opvang en de ander is weer een slechte organisatie die mensen op de arme dieren laat rijden. Dat laatste was zeker iets wat wij niet wilden. Ondanks dat ik zelf ook een toerist ben geweest die twee keer op een olifant heeft gezeten, ben ik van mening dat het echt totaal niet de bedoeling is. Vandaar dat ik graag naar een plek wilde gaan die niet toeristisch is, met olifanten die opgevangen zijn en die nu iemand hebben die goed voor ze zorgt.

Het is een heel uitzoek werk als je dit goed wilt doen, en dat wilde ik. Het is namelijk ook een vrij prijzige trip, dus je wilt wel iemand dat geld geven die het ook echt om de olifanten te doen is ipv om de toeristen. Na de lange zoektocht stuit ik via een oproepje op de Backpackers Thailand groep, op facebook, op Chi Jungle Man. Een meisje had over hem een blog geschreven en deelde dit met ons. Na het lezen van de blog, was de keuze zo gemaakt. Ze vertelde hoe Chi met de olifanten was en dat ze met een klein groepje was. Dit was de plek, het voorgevoel dat dit de goede keus was, was er. We sturen een mailtje, krijgen gelijk antwoord en boeken de tour voor de volgende dag.

Een dag vol Olifant avontuur

Rond kwart over 8 worden we opgehaald door Jacky Chan, het was zijn bijnaam, maar hij leek er ook echt op! Er zitten nog 2 mensen achterin uit Portugal. Zij hebben een jungle trekking geboekt, dus gaan niet met ons mee naar de olifanten vandaag. We begrijpen dat twee mensen die er al zijn met ons meegaan vandaag en dat was het groepje dan. Met 5 zijn we in totaal, wauw! We rijden een stuk en stoppen dan even op een markt. Terwijl het lijkt alsof Jacky Chan voor zijn leven rent, van kraampje naar kraampje voor onze lunch ingrediënten, drinken wij een kopje koffie, lopen wat rond en Jeroen en Remi kopen nog een Freek Vonk jungle hoed.

Na de markt rijden we nog ongeveer een uur door prachtige natuur, met een stromend beekje naast de weg. Dan komen we aan bij de olifanten. Een groot gebied is afgezet met houten balken en twee grote overkappingen waar de olifanten overnachten. Chi komt ons gelijk begroeten, hij lijkt ons niet zo heel oud, zo rond de 30. We krijgen een shirtje en een aparte broek, waar we allemaal even moeite mee hebben om uit te vinden hoe die aan moet. Wanneer we ons fancy omgekleed hebben mogen we de olifanten gaan voeren.

Eerst geven we de olifanten suikerriet, daarna komt Chi aanlopen met grote planten. De ‘papa’ olifant was vrij dominant. Elke keer als we het kleintje wat wilde geven kwam zijn slurf ons tegemoet. Heel interessant hoe ze met hun slurf het eten pakken en dan naar hun mond doen. Ik heb wel eerder olifanten zien eten in Tanzania, maar toen heb ik mij daar nooit zo in verdiept. Ik ben wel benieuwd hoeveel tanden een olifant eigenlijk heeft. Chi vertelt dat ze er 4 hebben en laat het me gelijk zien. De olifant opent zijn mond en ja, je ziet inderdaad 4 soort kies achtige tanden. Het is wel een raar gezicht eigenlijk. Haha

Let’s go to the jungle

Na het voeren krijgen we de opdracht om goed muggenspray op te doen, want we gaan de jungle in. Met een nieuw flesje koud water (op dat moment zo fijn, want je zweet behoorlijk!) beginnen we aan de tocht. In het begin voel ik me even een ‘echt meisje in de jungle’. Ik kijk overal om me heen of ik geen tarantula of slang zie. Je moet goed opletten waar je je voeten neerzet, het is af en toe echt glad namelijk. Na een tijdje besluit in me minder op de omgeving en angst te focussen en meer te genieten van het feit dat je midden in de jungle loopt met drie losse olifanten om je heen. Het is geweldig.

Af en toe roepen de olifanten elkaar en krijg je een waar Afrika gevoel. Zeker wanneer Chi probeert te communiceren met de baby olifant, het zijn net twee apen als je hoort wat voor geluid eruit komt.

Het gave is wel, Chi kan echt communiceren met ze op de een of andere manier. Zeker met het baby olifantje is het een geweldig beeld.

Halverwege stoppen we even om de olifanten nog wat eten te geven. Ik vraag Chi hoeveel de olifanten eigenlijk moeten eten op een dag, waarop hij antwoord 200-300 kg. MY GOD… Wat veel!

 

Na weer een stukje lopen vertelt Chi dat de moeder olifant zwanger is. Ze staat bij ons, een beetje te grommen, wat blijkbaar betekent dat ze haar kleintje zegt dat ze hierheen moet komen. Wanneer ik vraag hoelang de olifant al zwanger is zegt Chi dat ze 10 maanden zwanger is nu. Ik zeg, ervan uitgaande dat het gewoon zoals bij ons is, oh dan is ze dus al bijna klaar? Waarop Chi een beetje begint te lachen. Hij zegt: ze is nog niet eens halverwege.

Een olifant is meestal rond de twee jaar zwanger. Even kijken de Franse vrouw en ik elkaar aan, verschrikt, beiden blij dat we geen olifant zijn.

Wanneer we terug komen bij het ‘kamp’ krijgen we heerlijk verse groene curry, gebakken groenten, vers fruit, gefrituurde drumsticks en een ander Thais gerecht voor geschoteld. Wat een luxe!

Leuk detail: Het kleintje heeft de hele tocht door de jungle een autoband meegesleept.

Bamboo raften

Na het eten is het tijd om 45 min te gaan bamboo raften. Ergens worden we gedropt bij een beekje waar een meisje op een bamboo bootje ons mee gaat nemen. Na een paar seconden wordt het ons al duidelijk hoe sterk dit meisje is. Er staat namelijk een flinke stroming en zij moet de bambooraft constant besturen door met de stok aan de grond af te zetten. In het begin super relaxend, ondanks dat onze broeken helemaal doorweekt zijn. Daarna krijg je een aantal obstakels waar we gierend van het lachen af gaan. Zelfs het meisje die onze kapitein is vind het grappig. Eenmaal aangekomen bij het einde stappen we weer bij Chi op de truck.

Met de olifanten het water in

We komen aan bij een rivier waar de drie olifanten al rond lopen. Wat een prachtig plaatje, iets wat je nooit zo vast kan leggen op de foto. We trekken onze broek en shirt uit en stappen zonder pardon (ja ik dus ook) in het vieze water. Binnen een paar minuten staan we oog in oog met olifanten in het water. Chi is net het jongetje van jungle book, hoe hij met die olifanten speelt in het water is ongelooflijk en bijna ontroerend om te zien. Hij is zo goed voor ze. Je ziet hem van de olifanten houden, maar ook andersom. We wassen de olifanten, die op hun beurt met ons proberen te spelen door water uit hun slurf te spuiten. De jongens die met Chi werken gooien ons helemaal nat met emmers en binnen no time hebben we een watergevecht. Af en toe moet je even wat afstand nemen als een olifant ligt te rollenbollen want je wilt niet dat hij op je voeten gaat staan natuurlijk..

De reden waarom ik nooit meer naar een toeristische olifanten attractie zal gaan…..

Wanneer het magische moment tot zijn einde komt, zien we aan de linkerkant allemaal mensen staan met olifanten. Het is een groep chinezen denk ik. Het is lastig uitleggen als je er zelf niet bij bent geweest. Door te zien wat daar gebeurde krijg je echt een steek in je hart. Die olifanten waren er duidelijk voor de show. Een meisje wil op de foto en de olifant stoot haar emmer uit haar hand, ze gooit hem boos weg, net niet tegen de olifant aan. Ze is boos om de ‘mislukte foto’ en dat de olifant haar een beetje nat maakt. Het is echt een grote chaos, met microfoons. De olifanten spuiten de mensen nat en mensen worden er boos door. Wij hebben met open mond en vol afschuw zitten kijken wat zich daar af speelde. Chi vertelde dat de mensen ook helemaal niet goed voor de olifanten zorgden, ze zagen er ook niet goed uit. Overigens waren het ook echt nog hele jonge olifantjes. Echt vreselijk. Alsjeblieft, doe dit nooit in je leven! Het is hartverscheurend. Als je met olifanten wil zijn, betaal dan liever meer geld en ga ergens naartoe waar ze olifanten goed behandelen.

Wat een magische dag

Na dit tafereel gaan wij met de auto terug naar het kamp, de mannen van Chi lopen met de olifanten omhoog. Intussen maken wij medicijn voor de dieren, wat bestaat uit stukken banaan, een soort rozijnen en verschillende zaden. Als het compleet is en goed gestampt met de stamper maakt chi er balletjes van en voeren wij het de olifanten in de mond. Hierna brengt Chi ons naar huis. We hebben een magische dag gehad. Zeker iets om nooit te vergeten!!

Bedankt Chi!

Lees meer over Chi Jungle Man, ook als je een trekking wilt doen in Chiang Mai heeft hij daar verschillende opties voor. www.chijungleman.com

 

 

 

Tags: No tags

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *